Share:


The analysis of ease of doing business assessment methods

Abstract

The study deals with the ease of doing business assessment models. Analysed models describe conditions for doing busi­ness in a certain country that is being ranked and evaluated. However obvious need for improvement in methodology accrues while analysing five most known models in a comparative way. Different data aggregation principles differ the results (quantative and qualitive methods of aggregation) despite the factors that are evaluated in both models and are quite similar. After analysing all five methods we state critics about them and insights for possible improvement.


Article in Lithuanian.


Verslo sąlygų vertinimo metodų analizė


Santrauka. Aptariami žinomiausi verslo sąlygų vertinimo metodai, tokie kaip Pasaulio banko verslo sąlygų vertinimo modelis ir Pasaulio ekonomikos forumo konkurencingumo vertinimo modelis. Taikant šiuos modelius, kasmet atliekami tyrimai verslo sąlygų palankumo lygiui nustatyti. Rezultatai tarpusavyje lyginami, jais remiantis sudaromi ir publikuojami šalių reitingai pa­gal konkurencingumo lygio kriterijų. Straipsnyje aptariami pagal šias metodikas vertinami veiksniai, analizuojami ir lyginami jų vertinimo būdai, pirminiai ir grupiniai kriterijai, pagal kuriuos atliekamas verslo aplinkos veiksnių vertinimas. Atlikus esamų metodikų ir modelių analizę, pateikiamas jų tinkamumo vertinimas, identifikuojami metodikų trūkumai, pateikiamos įžvalgos verslo sąlygų vertinimui tobulinti.


Raktiniai žodžiai: konkurencingumo vertinimas, verslo sąlygos, Pasaulio bankas, ekonomikos laisvės indeksas.

Keyword : competitiveness assessment, ease of doing business, World Bank, Economic Freedom Index

How to Cite
Samoška, M. (2011). The analysis of ease of doing business assessment methods. Mokslas – Lietuvos Ateitis / Science – Future of Lithuania, 3(4), 82-89. https://doi.org/10.3846/mla.2011.074
Published in Issue
Jul 19, 2011
Abstract Views
498
PDF Downloads
901
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.